Boedhisme

Op deze pagina vindt u wat het Boedhisme concreet inhoudt, wat de kenmerken zijn en informatie bronnen. Voor meditatie oefeningen kunt u op het onderdeel Meditatie terecht.

Kern

De oorsprong bevind zich in India en is ontstaan door een spirituele leider Gautama Boeddha zo'n 2500 jaar geleden. Als je zijn volledige naam vertaalt betekend het "hij die verlicht/ ontwaakt". Deze naam is zeer toepasselijk, want dit legt het Boedhisme in een noten dop uit. Er zijn naar schatting 415 miljoen aanhangers en volgers, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Azie. De kern van Boeddha's leer is in 4 edele waarheden beschreven:

1) De eerste edele waarheid is niets anders dan het bewustzijn van stress veroorzakers die we ons zelf opleggen. Dan kun je denken aan onze baan, verliezen van een dierbare of bang om ziek/oud te worden. We creëren zelf de druk er omheen, mede door de maatschappij dat wel. Toch zijn wij degene die beslissen erin mee te gaan of niet.

2) Volgens Boeddha is de oorzaak van ons lijden, een kwestie van verkeerd inzicht. Men zou de oorzaak van pijn en lijden buiten zichzelf zoeken, door te denken dat het hun lot is, dat het nou eenmaal bij het leven hoort of dat het lijden voorkomen had kunnen worden. Dan zou je ontkennen dat emoties als pijn, verdriet en angst ook een deel van ons leven uitmaken. Sterker nog daardoor zouden problemen niet realistisch bekeken worden. Met andere woorden om menselijk te kunnen zijn, moet je jezelf toelaten om emoties te ervaren en ze te accepteren zoals ze zijn.

3) Boeddha gaat ervan uit dat de staat van verlichting bij iedereen al aanwezig is, omdat we vol zitten met stress en complexiteit merken we dat alleen niet. Uit dat oude patroon kun je komen en is er dus een uitweg. Daar zijn een aantal leef-regels voor opgesteld en die staan onder punt 4 vermeld.

4) Om tot herontdekking van je zelf te komen (ook wel Boeddha-natuur genoemd), volg je het edele achtvoudige pad (8 leef-regels). De weg die leidt naar verlichting, oftewel naar je eigen ik. Klinkt misschien best zweverig tot nu toe, toch ga ik het proberen zo helder en aards mogelijk uit te leggen. Hieronder staan 8 stappen, ze hoeven niet perse op volgorde worden afgegaan wel zijn ze in essentie belangrijk (genoeg) om aandacht aan te besteden.

Achtvoudige pad

  • Juist inzicht (ben je redelijk en reëel ten opzichte van jezelf)
  • Juist spreken (niet roddelen of leugens vertellen)
  • Juist handelen (geen levende wezens kwaad doen)
  • Juist voornemen (goeie intensies/motivitatie)
  • Juiste inzet (nadenken voordat je wat doet)
  • Juiste concentratie (meditatie)
  • Juiste waakzaamheid, opmerkzaamheid, wijsheid (prajna)
  • Juiste levensonderhoud (geen alchol, drugs, etc, maar gezond leven met voldoende beweging)
Vertel het door: